Delen en opslaan:

ecochequeDe ecocheque is een nieuwe term dat we sinds 2009 kennen. Sommigen noemen ze de ‘groene cheques‘ of de ‘milieucheques‘ en zoals de naam al doet vermoeden kan je met deze cheques ecologische producten of diensten kopen.

Hoe verkrijg ik deze ecocheques?

Een ecocheque is een extraatje dat je van je werkgever krijgt. Deze mag NIET dienen als een vervanging of omzetting van loon, premies, voordelen in natura of enig ander voordeel zijn.
Iedereen kan dus in principe een ecocheque krijgen. Het is geregeld per CAO of zelfs op ondernemersniveau. Spreekt je baas over een loonsverhoging? Stel hem dan eens voor om dat via een ecocheque te doen.
Belangrijk om weten is dat deze cheques vrij zijn van belastingen en RSZ-bijdragen. Je moet zelf geen bijdrage betalen zoals bij de maaltijdcheques. Het is dus met andere woorden voordeliger voor werknemer, maar ook voor de werkgever!

Je mag maximaal 250 euro (inkomstenjaar 2010) aan ecocheques ontvangen.
Het aantal cheques dat je kan ontvangen is afhankelijk van het aantal dagen dat je in dienst bent bij je werkgever. Een ontvangen cheque is 2 jaar geldig, wat dus betekend dat je alles kan opsparen om een duurdere investering te financieren met deze cheques.

Wat is de waarde van een ecocheque?

De hoogste waarde die een ecocheque mag hebben is 10 euro.

Wat kan ik kopen met ecocheques?

Dit is wellicht de belangrijkste vraag: Hoe en waar kan ik deze ecocheques spenderen. Er is een lijst van 7 doelstellingen opgemaakt die jaarlijks kan herzien worden. Klik op het thema waar je informatie over zoekt en je wordt dan doorverwezen naar de site van ACV die een heel uitgebreide uitleg geeft.

UPDATE: Vanaf 01 januari 2011 is het ook mogelijk om biologische voeding te kopen met ecocheques. Daarnaast zullen ook andere items toegevoegd werden aan de lijst van producten die in aanmerking komen voor de ecocheque. Het gaat onder meer om elektrische scooters en verplaatsingen met een autocar.

Let wel op: Er zijn in ons land slechts 2 aanbieders van ecocheques: Accor en Sodexho. Dit kan problemen geven. Zo aanvaard de Eurostar enkel cheques die werden uitgegeven door Sodexho en niet door Accor omdat het daarmee nog geen overeenkomst heeft gesloten. Een beetje een belachelijke regel als je het mij vraagt.

Hoe zit het met bedrijfsleiders?

Ook bedrijfsleiders kunnen van hun vennootschap een ecocheque verkrijgen.

Websites:

Meer info is ook te lezen op de website van Sodexho.