Delen en opslaan:

Wie een website heeft kan met Google ofwel geld verdienen ofwel geld uitgeven aan advertenties. In beide gevallen zullen deze transacties in de BTW-aangifte van een zelfstandige of onderneming moeten komen. Hoe verwerk je dit nu precies?

Adwords

Als je adverteert bij Google via Adwords zal je een factuur of document ontvangen. Op de website kan je onder andere volgende tekst terugvinden:
Als u een factuuradres buiten Ierland hebt en een geldig BTW-nummer opgeeft, wordt er geen BTW berekend voor uw account. U moet zelf de BTW berekenen die van toepassing is op de EU-lidstaat waar uw factuuradres zich bevindt.
Dit betekent dat er een intracommunautaire dienst werd verricht waarvoor je moet betalen. Door je BTW-nummer op te geven weet Google dat je BTW-plichtige bent en de BTW kunt aftrekken. Google moet echter de BTW verleggen naar België, waardoor je deze BTW ook zelf verschuldigd bent. De aangifte zit er als volgt uit:

  • rooster 82: 100€ (maatstaf van heffing)
  • rooster 86: 100€ (maatstaf van heffing)
  • rooster 59: 21€ (BTW)
  • rooster 55: 21€ (BTW)

Adsense

Als je advertenties plaatst op je website dan kan je vanaf 70€ uitbetaald worden. Als je aangeeft dat je BTW-plichtig bent dan moet je dit ook opnemen in de BTW-aangifte. Dit is opnieuw een intracommunautaire handeling. De aangifte zal er als volgt uitzien:

  • rooster 44: 100€ (maatstaf van heffing)

Wat doe je hier precies? Dit is net het omgekeerde als bij Adsense: Je verlegd de BTW naar Ierland waardoor Google deze moet afdragen en tegelijkertijd kan recupereren.
Opgelet: Dit moet je ook opnemen in de Intracommunautaire opgave, zorg er dus zeker voor dat je het BTW-nummer hebt van Google!

Conclusie

In beide gevallen zal dit geen extra geldstroom met zich meebrengen. Je moet ze echter wel opnemen in je BTW-aangifte.
Bij een uitbetaling van Adsense moet je er wel op letten dat je een geldige factuur opmaakt naar Google (Ierland) en daarop de BTW verlegd. Je moet ook een Intracommunautaire opgave indienen.