Delen en opslaan:

Een handgift heeft het voordeel dat er geen vast geschrift moet zijn, op die manier is niet voldaan aan de voorwaarden waardoor registratierechten verschuldigd zijn. Toch kan er echter een discussie tot stand komen in sommige gevallen.
Daarom kan je het spel beter veilig spelen en toch een geschrift opstellen dat niet aan de voorwaarden voldoet:

  • De schenker schrijft een brief aan de begiftigde (de persoon aan wie hij schenkt) en legt daarin uit dat hij een schenking doet. ALLEEN HIJ moet deze brief ondertekenen. Op deze manier is niet aan de voorwaarde voldaan en is er geen registratierecht verschuldigd.
  • Vervolgens moet er wel een transactie zijn: Het geschonken geld moet bijvoorbeeld afgehaald worden van de bank.
  • Tot slot is het aan te raden dat de begiftigde ook een brief schrijft als bedankje voor de schenking. Ook hier dient er maar één handtekening op de brief te staan, en dat is die van de begiftigde.

Om dit alles nog wat extra kracht bij te zetten kunnen deze brieven ook nog eens aangetekend verstuurd worden (bewijskracht van datum).

Wat als de schenker onverwachts ernstig ziek wordt?
In dat geval kan je er nog voor kiezen om de handgift te laten registreren op het ontvangkantoor. De eerder opgestelde documenten (de twee brieven) zullen wel nodig zijn als bewijs. Het gevolg hiervan is dat je een tarief betaald van 3% (rechte lijn, gehuwden, wettelijk samenwonenden) of 7% (andere personen) aan schenkingsrechten en dat is toch een pak voordeliger dan het opklimmend tarief in de successierechten.